Lone Wolf

A 3 legjobb film 2023-ban

2024. január 05. - Lone Wolf_

A tavalyi filmes év nagyon vegyes színvonalat hozott a hazai mozi-rajongól számára: kaptunk remek alkotásokat és sajnos nagyon sok gyenge produkciót is, melyek a várakozásokkal ellentétben nagy csalódást jelentettek számunkra. Visszatekintve a tavalyi évben általam megtekintek mozifilmek hosszú listáján mégis egyszerű volt számomra a három legjobbat kiválasztani, hiszen csak ezek a filmek kaptak tőlem magas minősítést (4 vagy 4,5 csillagot). Nézzük tehát "őket" sorban.

Oppenheimer (2023)

oppenheimer_lonewolf.jpg

A kép forrása: www.boston.com

Christopher Nolan életrajzi drámája a legelső atombombát kifejlesztő amerikai fizikusról, Robert Oppenheimerről tavaly nyáron került a magyar mozikban és alaposan meglepte a rajongókat. A híres tudósról ugyanis szinte mindenki tanult már középiskolai tanulmányai során, de temérdek olyan információval is ellátott bennünket Nolan filmje, ami újdonság volt mindenki számára. Ilyen például Oppenheimer kissé zavaros magánélete (hogy volt szeretője [Florance Pugh alakításában bemutatva]), aztán sajátos kapcsolatrendszere a korszak más nagy tudósaival (például Albert Einsteinnel és a magyar származású Szilárd Leóval), illetve folyamatos harca legfőbb ellenségével a politikus Lewis Strausszal (aki végül tönkreteszi hírnevét és szakmai előmenetelét). Az Oppenheimer egy kiváló rendezésű film, négy kiemelkedően jó alakítással: Cillian Murphy (Oppenheimer), Matt Damon (Grove ezredes), Emily Blunt (a feleség) és Robert Downes Jr (Lewis Strauss) jóvoltából. Kétségtelenül a tavalyi esztendő három leginkább sikeres produkciójának egyike.

Semmelweis (2023)

semmelweis_lonewolf.jpg

A kép forrása: www.24.hu

Koltai Lajos filmje a Semmelweis a tavalyi év másik nagy meglepetés-produkciója mely decemberben érkezett meg hazai mozikba. A középpontban az a Semmelweis Ignác áll, akit 176 éve mindenki az anyák megmentőjeként ismer. Az ő esetében is igaz, ami Oppenheimernél elhangzott: tudtuk, hogy korát megelőző tehetségű szülész volt, de nem tudtunk valódi természetéről. Arról többek között, hogy anyagi gondokkal küzdött (albérletekben élt), munkamániás volt és nehéz természetű ember, akivel csak nehezen jöttek ki kollégái. Sokaknak hatott újdonságként az is, hogy mekkora harcot kellet vívnia feletteseivel és a többi orvossal, hogy meggyőzze őket kulcs-szerepükről a szülésre várakozó anyák megbetegítéseiben. Mert ezt volt Semmelweis legnagyobb érdeme: vállalva a szakmai kiközösítést is, kitartott igaza mellett, miszerint hatásos (klórmeszes) kézfertőtlenítés hiányában a boncolásról érkező orvosok maguk okozzák a gyermekágyi lázat a szülő nőknél. Koltai filmjének Semmelweise egy romantizált karakter, aki gyengéd viszonyba keveredik egy nővérrel, mely viszony valószínűleg kitalált, mindenesetre így három kitűnő alakítást élvezhetünk Vecsei H Miklós (Semmelweis), Nagy Katica (Emma nővér) és Gálffi László (Klein doktor) előadásában. 

Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

hungergames2023_lonewolf.jpg

Francis Lawrence, akit korábban a Legenda vagyok (2007), A királyság (2009) illetve a Vörös veréb (2018) elkészítéséért méltattunk, tavaly novemberben egy nagyon élvezetes és izgalmas Hunger Games folytatással ajándékozott meg bennünket. A 2012 óta nagy sikerrel futó franchise ezzel a filmmel kap előzmény-történetet a hatalomra kerülő Snow elnök felemelkedését bemutatva. Láthatjuk a fiatalembert (Tom Blyth) szegény-sorban de ambíciókkal telve, amikor még megvan benne a jóság és megszereti a gondjaira bízott éhezők viadala versenyzőt, a csinos Lucy Grayt (Rachel Zegler). Kettejük párosa jól működik, a film első részét uraló viadal izgalmait együtt vészelik át: a lány az arénában, Snow pedig őt mindenben segítve a szponzorok között. Itt is három alakítás emelhető ki: a már említett Tom Blyth és Rachel Zegler mellett Josh Andés Rivera, aki az elárult jóbarát bőrébe bújik. A 2023-as Hunger Games egyszerre izgalmas, szórakoztató és lenyűgöző a látványvilágát tekintve. Megérdemelten bronzérmes a tavalyi filmek listáján.

alonewolf_blog_also.jpg

[Lone Wolf]

A bejegyzés trackback címe:

https://alonewolf.blog.hu/api/trackback/id/tr9818294959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Harper. 2024.01.05. 18:40:27

Én mondtam neked, hogy ne törd magad azon az oldalon ahol most sokat írsz, mert nem látják meg (és nem is méltányolják) a jól megírt, színvonalas kritikákat.

Lone Wolf_ 2024.01.05. 19:36:01

@Harper.: Nem baj. Én az írás öröméért publikálok. : ) És egyébként is a remény hal meg utoljára. :)

Aldou Raine 2024.01.05. 20:16:25

Nálam is ez a három a befutó, plusz a John Wick 4. Szerintem az is elég jó lett. Viszont a Mission Impossible 7-ben nagyot csalódtam.

Panzerkampf 2024.01.07. 20:49:16

A Hunger Games legújabb része valóban nagyon jó lett, főleg első rész, amikor az arénában harcolnak a különböző karakterek. A tavalyi év egyik legjobb filmje nálam is.
süti beállítások módosítása