Lone Wolf

A méhész (2024)

2024. január 15. - Lone Wolf_

A kitűnő forgatókönyvíró David Ayer (Kiképzés, U-571) aki később rendezőként is bizonyított a 2014-es Harag elkészítésével (mely Brad Pritt főszereplésével háborús filmként debütált 2014-ben) ezúttal idén januárra egy pörgős akciófilmet rakott össze nekünk, melyben Jason Statham alakítja a legfőbb karaktert. A méhész egy kőkemény és véres akciófilm lett, mérsékelten eredeti alapsztorival viszont nagyon látványos bunyókkal és tűzpárbajokkal.

mehesz.jpg

A kép forrása: menshealth.com

Az alaptörténet középpontjában egy különleges amerikai szervezet áll, mely profibb ügynököket alkalmaz mint a SEAL, a Delta Force, a CIA vagy éppen az FBI. Feladatuk a legvégső védvonal biztosítása az Egyesült Államok számára. Nevük és szimbólumuk a méh, legjobb ügynökeik pedig a méhészek. Egyikük, Adam Clay (Jason Statham) visszavonultan él egy farmon, ahol egy pajtát bérel egy kedves és önzetlen nyugdíjas tanárnőtől. Érdekes módon tényleg méhekkel foglalkozik: mézet állít elő de minden más téren teljesen átlagos életet él. Egy nap azonban Clay aktivizálódik és iszonyatos pusztításba kezd, amikor főbérlőjét (a kedves nénit) egy ismeretlen adathalász maffia kiforgatja mindenéből (és a hölgy öngyilkos lesz). A feldühödő méhész vérprofi módon kezdi sorra kiiktatni az adathalász szervezet tagjait, de közben ráébred arra, hogy a szálak a lehető legmagasabb szintre, a Fehér Házba vezetnek. Vajon mit tesz Clay? Elmegy a végsőkig? Túléli az iszonyatos hadjáratát? Képes lesz igazságot tenni végül? A válaszokat akkor tudjuk meg, ha megnézzük ezt a 105 perces akció-orgiát a moziban az idén nyáron már 57-et betöltő, de még mindig tökéletes formában lévő Jason Stahammel. Igazából nem bánjuk meg, ha szeretjük az akciófilmeket.

A Méhésszel persze vannak problémák is: például a rengeteg a túlzás. Van, hogy a főhőst több tucat kommandós lövi és persze soha nem találják el (még véletlenül sem) sőt néha egyszerre vagy tíz képzett katonát ártalmatlanít közelharcban. Hozzá kell tenni azért, hogy a legyőzhetetlen szuper-kommandós karaktere szinte egy idős az akciófilmes műfajjal Amerikában. Ott van a 80-as évek Chuck Norris - Svarci - Stallone repertoárja, melyekben a főhős (aki mindig egy szuper-képzett katona) százakat vagy akár ezreket iktat ki, miközben alig szenved egy-egy karcolást. Norris az Ütközetben eltűnt filmekkel, Svarci az 1985-ös Komandóval, Stallone pedig a Rambó mozikkal sugallja: vannak legyőzhetetlen szuper-katonák. Aztán erre az erős filmes nosztalgia-alapra építkeznek napjainkra például John Wick filmek is, melyekkel a Méhész mutat némi rokonságot.

A Méhészbe szerepet kap az idősödő Jeremy Irons (aki 75 évesen is szálfa egyenes tartású, bizonyítandó: rajta nem fog az idő) és a mélynövésű (Éhezők viadal filmekből ismert): Josh Hutcherson. Utóbbi kifejezetten jól játszik, ami azért is meglepő, mert kimondottan rosszfiú-karaktert kap. (Az itt következő képen ő látható a filmből egy ízléstelen zakóban.)

mehesz_2.jpg

A kép forrása: washingtonpost.com

Tetszetős néhány jelenet is, mint amikor Statham beáll abba a katonákból álló körbe, mely éppen az ő elfogását tervezi talpig fegyverben megvitatva a teendőket. Jók a verekedések és a legvégső harchoz is találtak egy ellenfelet Stathamnek (ő Lazarus - alias: Taylor James) bár a karaktert sajnos nem építették fel. A klasszikus jó és rossz végső összecsapás így sajnos nem jön össze (ez azért egy erős negatív kritika a sok túlzás mellett).

Akinek elsősorban való a Méhész: az az akció-fanok táborába tartozó, Rambo és John Wick filmeket is szerető mozirajongó. Mivel én éppen ilyen vagyok, nekem tetszett és bár nem az évszázad alkotása, illetve Oscarra sem számíthat, számomra megérte egy mozijegy árát, mert voltaképp jól szórakoztam rajta.

[A film mafab adatlapja]

3esfel_csillag.jpg

Értékelés: 3 és fél csillag, mert a közepesnél jobb elsősorban az akciójelenetek, bunyók és Statham miatt. Az IMDb-n is jelenleg 68%-on áll (5-6 ezer szavazat után). 

alonewolf_blog_also.jpg

[Lone Wolf]

A bejegyzés trackback címe:

https://alonewolf.blog.hu/api/trackback/id/tr3518303583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása