Lone Wolf

Ridley Scott 10 legjobb rendezése

2024. január 03. - Lone Wolf_

A novemberben már 86-ot betöltő Ridley Scottnál kevés filmes tud gazdagabb és termékenyebb szakmai életutat felmutatni, így talán meglepő lehet, hogy még egyszer sem kapta meg az Oscart (és az ezzel járó legmagasabb szakmai elismerést). Az arany szobrocskára egyébként eddig háromszor jelölték: 1992-ben a Thelma és Louise megrendezéséért, 2001-ben a Gladiátor munkálataiért és 2002-ben pedig a Sólyom végveszélyben elkészítéséért. Mindháromszor méltatlan jelöltet választott helyette az Amerikai Filmakadémia, ami azon túl, hogy minősíti a szervezetet, Scottot is frusztrálja. Egyik nyilatkozatában így fogalmazott: 

"Tudjátok, még nem nyertem Oscar-díjat. Viszont ha egyszer összejönne, azt fogom mondani, hogy k*rvára ideje volt!" /Forrás: hu.ign.com/

Ugyanakkor mindenki elismeri az idős mester kivételes rendezői tehetségét, mely ugyan legutóbbi alkotása kapcsán kapott kritikákat is - a Napóleon történelmietlen jelenetei és alapkoncepciója kapcsán - ám tíz eddigi sikerfilmje előtt a szakma és a nagyközönség is egyaránt tiszteleg.

ridley_scott.jpg

A kép forrása: yahoo.com

De lássuk melyik ez a 10 film sorrend nélküli felsorolásban, tartózkodva attól, hogy minősítsük a listán szereplő alkotásokat egymáshoz viszonyítva.

A sólyom végveszélyben (2001)

Szinte mindig, mindenhol szerepel a legjobb háborús filmek listáján A Sólyom végveszélyben, mert nagyon igényesen és magas szakmai színvonalon elkészített realisztikus alkotás az amerikaiak 1993-as szomáliai bevetéséről. A filmben olyan sztárok is szerepelnek, mint Tom Sizemore, Ewan McGregor, Eric Bana, Josh Hartnett, Orlando Bloom.

Mentőexpedíció (2015)

Az utóbbi évek egyik legszórakoztatóbb sci-fijét 2015-ben készítette el Ridley Scott, humorral, rengeteg vicces jelenettel és tudományos érdekességgel fűszerezve. A sikerhez persze kellett Matt Damon is, aki egyedi stílusban alakítja a Mars felszínén "felejtett" asztronautát.

Nyolcadik utas a halál (1979)

Egy egész franchise és külön fantázia-világ született 1979-ben, amikor Scott megrendezte a legelső Alien filmet, Sigourney Weaver főszereplésével. Különleges érzékkel nyúlt a témához, mesterien fokozva a feszültséget és adagolva a sokkoló jeleneteket. Előző posztomban már írtam a franchise sikeréről amihez természetesen kellett a remek indítás is, a legelső epizód kivételesen jó megrendezése.

Szárnyas fejvadász (1982)

Kultuszfilmmé vált a Blade Runner és folytatása is sikert aratott 2017-ben. Ám az első, eredeti rész a jobb, Harrison Ford és a gyönyörű Sean Young főszereplésével, Vangelis zenéjével. Egy különleges világot mutat be, miközben feszegeti a mesterséges emberek - deus ex machina - egyenjogúságának morális kérdéseit is.

Fekete eső (1989)

Egy kevésbé nagy publicitást élvező filmje volt 1989-ben a Fekete eső, egy Japánban zajló nyomozós történetről Michael Douglas és Andy Garcia főszereplésével. A film izgalmas és különleges is, mert a japán kultúra többarcúságát is bemutatja.

Gladiátor (2000)

Hatalmas érdeklődés övezte ezt a nagy-szabású történelmi filmet 2000-es bemutatásakor és szinte mindenki biztosra vette, hogy ez majd elhozza az Oscart Ridley Scott számára. A 2001-es Oscar-gálán azonban meglepő és érthetetlen módon az akadémia döntnökei Steven Soderberghnek ítélték az arany szobrot a Traffic című film megrendezéséért. Pedig a Gladiátor a legjobb ókorban játszódó film a mai napig, Russel Crowe remek alakításával.

Az utolsó párbaj (2021)

A The Last Duel valós eseményeket feldolgozó középkorban játszódó történelmi dráma, mely ugyan megosztotta a rajongókat, valójában igényesen elkészített film, kivételesen jó alakításokkal. Matt Damon, Adam Driver, Ben Affleck és a gyönyörű Jodie Comer egyaránt kitesznek magukért.

Hazugságok hálója (2008)

Személyes kedvencem a 2008-as Hazugságok hálója, mely a Közel-Kelet bonyolult viszonyait tárja elénk egy ott tevékenykedő és terroristákra vadászó amerikai CIA ügynök, Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) nyomozásain keresztül.

Prometheus (2012)

Az Alien franchise feltámasztását jelentette a Prometheus elkészítése 2012-ben, mely nagy sikert aratott a rajongóknál, a korábbi részek gyengébb eredményei után. A film teljesen új stílust hozott az Alien-világba és fordulatos alaptörténetével egy új eredet-sztorival ajándékozott meg bennünket.

Mennyei királyság (2005)

Az egyik legjobb történelmi film, amit valaha készítettek a Mennyei királyság. A téma középkori, konkrétabban a Szentföld harcaiba repít el bennünket, ahol a muszlimok Jeruzsálem visszavételére készülnek. Nagyon jó a rendezés és a főszerepekben Liam Neeson illetve Orlando Bloom is emelik a film színvonalát.  alonewolf_blog_also.jpg

[Lone Wolf]

A bejegyzés trackback címe:

https://alonewolf.blog.hu/api/trackback/id/tr8318294289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2024.01.04. 13:09:32

A Sólyom végveszélyben és a Szárnyas fejvadász a két legjobb rendezése szerintem. Mindkettőért megérdemelte volna az Oscart. Sajnálom, hogy nem kapta még meg. Bár egy kicsit már bele is keseredett a dologba, amikor a Napóleon miatt támadták elég csúnyán kis is fakadt. Érthetetlen hogy miért ilyen filmet készített. Mintha le akart volna dönteni egy történelmi mítoszt és példaképet.

Lone Wolf_ 2024.01.04. 13:22:41

@Argus_: A poszt elején lett rögzítve, hogy szándékosan nincs sorrend a 10 film között. De ha nagyon el kellene tűnődnöm azon, hogy melyik volt Ridley Scott legjobb rendezése bizony gondban lennék, mert a legjobb filmje a Sólyom végveszélyben ugyan, de mint RENDEZÉS nem biztos, hogy ez az első. Hisz itt egyszerűen, lineárisan bemutatja az egész bevetést. Slussz. Hihetetlenül jól megcsinált képsorok persze, de rendezői kihívásként nem biztos, hogy annyira nagy truváj. Viszont a Szárnyas fejvadász érdekes rendezői feladat (mindkét rész) vagy a három történelmi film a listán és tegyük hozzá: nagyon érdekes a Nyolcadik utas a halál rendezése is.

Heinz Thorvald 2024.01.05. 20:20:09

A Gucci-ház, a Bladre Runner 2049 és a Hannibal sem voltak rossz filmjei, de alapjaiban egyetértek a listával.
süti beállítások módosítása