Lone Wolf

Priscilla (2024)

2024. február 03. - Lone Wolf_

Még Quentin Tarantino indította el Hollywoodban azt a tendenciát, hogy a valóságot meghamisítva mutatnak be történelmi eseményeket és életrajzokat. Amikor 2009-ben elkészítette a Becstelen brigantykat a Hitlert meggyilkoló zsidó katonákról, meglepődött a filmes világ, de folytatta a sort a 2019-es Volt egyszer egy Hollywood című dráma-thrillerével, melyben az 1969-es nagy port kavart Sharon Tate gyilkosságot mutatta be egészen máshogyan, mint ahogyan az valójában történt. Az ő verziójában a hippik rossz villába törnek be, Sharon Tate villája helyett a szomszédba, ahol egy színész és a kaszkadőre kinyírják őket. 

priscilla.jpg

A tarantinói hamisítások után következett az Elvis Presley film, amelyben Baz Luhrmann úgy mutatja be Elvist mint egy idiótát, akit dróton rángat, terrorizál sőt fogságban tart és önpusztításba hajszol a hájpacni menedzsere Tom Parker (aki a színészi pályája mélypontján Tom Hanks alakít). A forgatókönyv-írókat nem zavarta a csúsztatások egész sora és a valóság sem, mely szerint Elvis Presleyt egy sikeres ember volt, rengeteg baráttal. Az Elvis film után jött a Szöszi című film 2022-ben Andrew Dominic rendezésében aki szó szerint prostituáltként mutatja be minden idők egyik legtöbbet irigyelt színésznőjét, Marilyn Monroe-t (Ana de Armas alakításában). A film hihetetlenül alpári és ízléstelen. Tény, hogy rengeteg kudarc érte az 50-es és 60-as évek szex-ikonját (rossz házasságok, vetélés stb) de Kennedy k*rvájaként bemutatni őt és kizárólag pszichés problémáira kihegyezni a filmet elég durva csúsztatás.

A sort most a Priscilla című film folytatja egy újabb hazugság-halmazzal és torz életrajzi feldolgozással, mely kizárólag a feleség szemszögéből láttatja az énekest. A forgatókönyvet még láthatta Presley lánya is, aki 2023 januárjában hunyt el. Lisa Maries Presley egyértelműen hazugságok és csúsztatások halmazának nevezte a filmet, mint ahogyan Presley rajongói is pontosan így vélekednek (forrás). A párt ismerők körében egyébként megrökönyödést kelt a sztori üzenete is.

A Priscilla ugyanis egy sértett feleség áldozati szerepben történő ábrázolása, aki állítólag mártírként viselte el az egykori királyt, legalábbis a házasságuk második felében. Akkora csúsztatást még ő sem mert tenni, hogy kapcsolatuk kezdetét is szenvedésnek tüntesse fel, bár a megtévesztett ártatatlan 14 éves lányka szerepét azért felvállalta, amikor Sofia Coppola rendezőnővel összehozták a darab forgatókönyvét. Coppola kisasszony pedig a híres apuka nyomdokvizein haladva csapott le a sztorira, mellyel hírnevet remél. Ez most nagyon nem jön össze neki, mert a Priscilla iszonyúan gyenge produkció.

priscilla2.jpg

A kép forrása: parati.com.ar

A főszerepekben a kétméteres (196 centis) Jacob Elordit hozták össze a 155 centis Cailee Spaenyvel, hogy így jelezzék a szegény, kihasznált nő törékenységét a két fejjel magasabb elnyomó mellett. A valóságban Elvis Presley 182 centi volt (forrás) Priscilla pedig egy átlagos termetű nő. A film helyszíneivel is vannak hitelességbeli problémák és Elvis életének fordulatai sem nagyon stimmelnek.

Jó lenne már végre egy korrekt életrajzi filmet is látni az elmúlt 60-70 év nagy sztárjairól. A Priscillára sajnos nem lehet két csillagnál magasabb értékelést adni.

2csillag.jpg

[A film mafab adatlapja]

alonewolf_blog_also.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://alonewolf.blog.hu/api/trackback/id/tr4518318045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása