Lone Wolf

Az Alien franchise 2024-ben

2024. január 02. - Lone Wolf_

Mi más is lehetne kezdő-posztom itt az Alone Wolf blogon, mint az Alien franchise, amely az egyik legkedveltebb filmes világom hosszú évek (évtizedek) óta. Főleg most aktuális a téma, hogy kiderült: 2024 augusztus 16-án jön a legújabb Alien rész, a Romulus mégpedig Fede Alvarez rendezésében. A 45 éves uruguayi születésű Alvarez alig egy éves volt a Nyolcadik utas a halál forgatásakor. Ennek ellenére jónak tűnik a feladatra, mert van érzéke a kemény filmekhez, mint ismeretes ő rendezte a Vaksötét című horror mindkét részét (2016-ban és 2021-ben is). Meglátjuk milyen lesz az ő kezében az Alien-világ. De miért is annyira érdekes ez a közeg?

alien_lonewolf1.jpg

A kép forrása: digitalspy.com

Alan Dean Foster 1979-ben alkotta meg az egész Alien témát, melyet aztán egy kitűnő script-editor páros vitt filmre: Dan O'Bannon és Ronald Shusett. A Nyolcadik utas a halált kábé nekik köszönhetjük és persze Ridley Scott rendezőnek illetve Hans Rudolf Giger illusztrátornak, aki olyan ütősre csinálta az Alienek megjelenését. Mindenkire a frászt hozták akkoriban ezek a lények, mert totál újdonságnak számított ez a gondosan kitalált (és megjelenített) rémálom, a tojásból kikelő, majd arcra támadó és aztán az emberekből kirobbanó szörnyekkel (melyek aztán 3 méteresre megnőve falnak fel mindent). Pontosabban 218 centisek, mert hiszen az Alien jelmezt először magára ötlő nigériai Bolaji Badejó pontosan ilyen magas volt, amikor felkérték az érdekes faladatra 1979-ben.

Később jött a második rész 1986-ban, a Bolygó neve halál, melyet már James Cameron rendezett és amely sokakat meglepő módon be is előzte az eredeti epizódot. Jelenleg kiegyenlített közöttük a verseny: ma az IMDb oldalán az 1979-es első rész 8,5 ponton áll, az 1986-os második fejezet pedig 8,4 -es értékelés-átlagot mutat. A kommandósok harca az LV-426-on kétségtelenül feldobta a franchise-t és újabb lökést adott a későbbi részekhez. Azok pedig jöttek is sorban: 1992-ben a harmadik, börtönbolygós rész David Fincher rendezésében, majd a negyedik epizód 1997-ben, Jean-Pierre Jeunet kezei közül kikerülve. Ezek azonban nem érték utolsó az első két rész sikerét, még ma is alig vannak 6 pont felett a rajongóknál (szintén az IMDb felületén).

Igazi vérfrissítést csak a 2012-es Prometheus hozott és a tény, hogy újra Ridley Scott kezébe kerültek az Alienek. Ám ő is hibázott 5 évvel később a Covenant elkészítésekor, mely megint visszaesést hozott a furulyázó droidokkal. Közben voltak nagyon nagy melléfogások is, az úgynevezett versus részek: 2004-ben és 2008-ban, melyeknél összehozták a predátorokat az alienekkel, ám a rajongók a lépést kevéssé értékelték.

Persze az egész franchise sikere nagyon nagyban múlt Sigourney Weaveren, aki tökéletes választás lett Ripley hadnagy szerepére. A 180 centis színésznő egyszerre tudott ugyanis szexi és kőkemény lenni úgy, hogy közben tényleg el is hittük neki, hogy képes mindarra amit tesz. Elbánt a félelmetes lényekkel négy részen keresztül, miközben a végére maga is közéjük került (bár a negyedik epizód már kissé zagyvasággá tette ezt a dolgot).

fedez_alien.jpg

Alvarez. A kép forrása: uk.movies.yahoo.com

Az Alien filmek jövője most a 2024-es Romulus sikerén (vagy bukásán) múlik és persze Fede Alvarez rendezői tehetségén. Az új rész alaptörténetéről egyelőre csak annyi szivárgott ki, hogy az majd a két legelső rész közötti idősíkban játszódik, vagyis a Nyolcadik utas a halál után, de a Bolygó neve a halál előtt. Ez talán szerencsés döntés, hiszen éppen ez az a korszak, mely sikerre vitte a franchise-t.

Akár moziban láthatjuk a Romulust (reméljük így lesz) akár valamilyen csatornán, tűkön ülve várjuk már a bemutatót, különösen mert maga Ridley Scott is elismerően nyilatkozott az eddig elkészült jelenetekről (egyszerűen annyit mondott: "k&rva jó lett"). Ámen

alonewolf_blog_also.jpg

[Lone Wolf] 

A bejegyzés trackback címe:

https://alonewolf.blog.hu/api/trackback/id/tr5518293395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche. 2024.01.02. 22:13:46

A Romulus cselekménye idején a Nostromo katasztrófája már megtörtént, de még nem küldtek kommandósokat az LV-426-ra. Kíváncsi leszek, hogy akkor milyen alienekkel harcolnak majd. Hiszen az adott bolygóról még nem kerülhettek sehová xenomorfok. Azt gondolom talán egy másik űrhajó keveredik küzdelembe alienekkel egy párhuzamos sztoriban (talán éppen a xenomorfok eredeti bolygóján). Kíváncsi leszek!
Ja, és köszi a posztot!

Lone Wolf_ 2024.01.02. 22:19:40

@Nietzsche.: Köszi! :) Az LV 426 kulcsfontosságú az Alien franchise-ban. Találtam róla érdekes leírást:
alienspredatoraliens-versus-predator.fandom.com/hu/wiki/LV-426
Amúgy engem az alienek EREDETI bolygója érdekelne, hiszen az valahol másutt van és azzal még adósak a szerzők (mármint a bemutatásával). Talán most a Romulus megadja! :)
süti beállítások módosítása